Kisah Misteri - Hantu-Hantu yang Malu

Posted By Admin on Sabtu, 01 Agustus 2015 | 12.15

 

Dunia Seram - Tahun 2001. Aku baru grade. Diploma sains kesetiausahaan..wallawei, susah nak mampus cari keje.  Last2 dapat jadik receptionist kat Timotel Hotel, Mersing. Tapi...Aku kene travel 1 jam dari rumah. ok jgak dapat keje, bapak aku dah jeling garang  hari2 mintak duit rokok. minggu pertama, ok. masuk minggu kedua, baru aku tau aku kene rolling shift.. yg paling syok tu, pergi pukul 3, balik pukul 11 malam. malam tu aku rembat balik, ade satu selekoh, kat kubur cine dkt driving school yg depan kubur kristian.. itu bende bergayut kat pokok yg berjuntaian atas jalan bergoyang2 ikut arah angin bertiup.. aku tak nak tengok, tunduk je bawak motor.. selsema mase tu, tapi dia punya bau busuk yang amat, mcm lekat kat baju pulak hari lain pulak, kat konar lipat kubur cine jemaluang..pkul 12 malam.. ade apek cine bawak bakul mcm orang zaman dulu membijih lintas jalan.. aku jalan je trus tada berenti hari lain jugak, kat kawasan lombong tinggal lepas jpj jemaluang... aku konar baring bawak laju, so tersuluhlah gerai jual durian yg banyak kat situ..satu gerai kat selekoh tu.. ade orang jual 'durian'.. pakai jubah hitam, lepas tu gantung ape ntah atas meja.. kat konar, aku tak tengok habis pun..pulas habis terus takde tunggu lepas tu, aku dah goyang nak balik bile kene shift malam.... aku tunggu lori2 besar lalu yg pegi jb.. ikut blakang lori je.  tapi kekadang dorang pulak berenti mengeteh kt jemaluang. terpakse tunggu lagi lori lain.   mase tu aku naik  motor pakai tong kat blakang, satu hari tu terlanggar lobang kt lombong tinggal  jln jemaluang..tercabut tong aku tengah jalan.. besok pegi keje jumpe tengah jalan baru aku ambik.  tak brani aku berenti pungut malam tu. cubaan nampak sikit2 tu bleh tahan lagi.. yang tak tahan tu, tibe laa satu malam; nk dekat pukul 1 aku tunggu lori lalu malam tu, ingat nak saing.. tapi mlm tu pulak..mcmane laa takde lori lalu.  aku nekad redah je.. sampai kg seri pantai.. aku ikut satu van putih.. buruk sangat van tu..tapi sebab dia slow, aku pun follow laa.. lame follow sampai jln kem iskandar.. aku tak tahan.. dah lah slow.. bau busuk mcm van ikan pun ade.  aku pun potong laa psal dah konfiden bandar jemaluang dah tak jauh lagi dari situ.. tibe2.. wallawei.. nampak tulisan jawi kat tepi van tu, aku jeling je.. berderau darah.. van jenazah! terus aku hembat sampai habis throttle.. aku yakin sangat van buruk tu tak bleh kejar punye sampai jemaluang mule2 aku ingat nak tunggu lori.. tapi aku takut van tu pulak sampai lagi aku terus je laa pecut.. sume dah ok dah mase tu.. takut aku pun dah hilang bile sampai jln sg ambat...psal dah dekat dengan rumah. mase aku turun bukit, kat depan balai polis sg ambat tu... tibe-tibe... sreeetttttttt... aku break sampai tekan sambil berdiri.. van jenazah tu dah ade depan aku!! dah lah slow, bile mase dia potong ntah aku tak tau..chelake betul laa aku nak potong balik aku dah takut.. pas tu aku trus pusing balik sampai depan balai polis sg ambat.  aku duduk dpan pagar balai, telepon bapak aku suruh ambik.  orang tua tu jugak datang ambik, aku balik saing dgn dia. lepas tu terus aku tak datang keje. serik.  cukup 3 bulan aku keje, lain2 bende nampak sikit2 takpe.. tapi yg ni aku tak boleh blah 

Credit:Sumber
Blog, Updated at: 12.15

0 komentar:

Poskan Komentar

Facebook

Blog Archive